marți, 25 februarie 2014

de dragul explicațiilor


Pentru oameni încurcați, dar de treabă: „Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste.” (1 Ioan, cap.4, vers.8) 

În ce fel e influențată imaginea lui Dumnezeu de felul în care alegem să iubim?... Capacitatea de a iubi ne e dată tuturor. Bineințeles, avem și egoism la dispoziție. Cu cât îți dai voie mai mult să iubești, cu atât mai „clar” ți-e chipul lui Dumnezeu? Asta a fost varianta aiurea, da’ faină.

Cealaltă variantă: nu poți să iubești până nu L-ai cunoscut pe Dumnezeu. El te învață să iubești. Asta e mai serioasă. Dar cum te învață Dumnezeu să îl iubești pe omul de lângă tine, având în vedere că nu ești Dumnezeu, să poți iubi la fel ca El? Poate că dragostea e pur și simplu dragoste și nu are nevoie de astfel de explicații.

A treia variantă: primele două variante sunt corecte. Azi e marți!

N-ar fi corect să mă opresc aici. Dumnezeu te iubește fără să încerce să te învețe ceva. Nu știu dacă poți găsi vreun motiv când ești întrebat pentru ce iubești. Dumnezeu iubește în felul Lui, dragostea cuiva e același lucru cu felul în care alege să iubească: atunci când îți răspunde la rugăciune și ție nu îți convine felul în care a ales să îți răspundă, atunci când tace și tu vrei ca El să vorbească, atunci când îl lovești și alege să nu facă la fel, atunci când Îl alungi și El rămâne și suportă tot spectacolul, atunci când ești fericit și îndrepți fericirea spre ceilalți… Uite, de exemplu, violetele din imagine! Te recunoști? Și eu! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu