sâmbătă, 14 decembrie 2013

Și umblă


Recitesc Evanghelia după Ioan, cap.5, vindecarea bolnavului de la scăldătoarea Betesda. Pentru mulți oameni(e verificat!) procedeul standart arată în felul următor: omul aflat în necaz trebuie să se pocăiască, să se lase de una, de alta, să-L cunoască pe Isus și după aceea posibil ca Dumnezeu să îi rezolve problemele. Dacă nu i le rezolvă... e mai bine pentru el așa. La Betesda Isus a ales un om care nu L-a recunoscut ca Dumnezeu, ca Domn, ca Învățător. Isus a ales să vindece un om, pentru că omul acela avea nevoie de vindecare.

În viața multor oameni s-a întamplat „vindecarea”. Unii o explică prin noroc, alții prin „sunt mai bun ca alții, deci merit”, alții spun că Dumnezeu și merg la biserică de teamă să nu o pățească iar.

„...să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău.”, acesta a fost sfatul lui Isus pentru om. Altfel spus, nu trecutul e problema ta. Ai avut un trecut jalnic, nimic anormal. Un păcătos poate face doar păcate.

„Scoală-te, ridică-ți patul și umblă!” – totul începe aici. Dacă ai auzit chemarea/porunca, ridică-te, mergi și trăiește așa cum știi că trebuie să trăiască un om. Când nu mai știi ce trebuie să faci, mergi la templu. Îl vei întâlni acolo și vei sta de vorbă cu El.

De ce nu au fost vindecați toți bolnavii de la Betesda? Unii aveau și alte așteptări decât disperarea, decât moartea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu