sâmbătă, 15 iunie 2013

Poate Dumnezeul Atotputernic să facă un bolovan mai mare decât poate El să ridice!

Spunem „Dumnezeu Atotputernic” cu aceeași gură cu care spunem „Dumnezeu nu poate să mântuiască pe cineva care nu vrea să fie mântuit” și prin asta răspundem afirmativ la „marea” întrebare: poate Dumnezeul Atotputernic să facă un bolovan mai mare decât poate El să ridice?

Situația asta dă naștere unui mare avantaj celor care cred în Dumnezeu: identificarea bolovanului cu mântuirea fiecăruia dintre noi!

Nici nu mă gândesc să răspund celor care aruncă întrebarea de mai sus, „scot limba” copilărește și mai apoi o rup la fugă, înainte să poți înjgheba un răspuns cât de cât logic. Nu le răspund pentru simplul fapt că nu așteaptă răspunsul. Pe ei îi intereseaza efectul imediat, acela de-a te vedea pus pe gânduri. 

În primul rând, întrebarea e una de felul acelor întrebări la care nu se poate răspunde cu da sau nu. Și asta pentru că răspunsul depinde de sistemul, de dimensiunea în care te situezi când încerci să rezolvi problema. 
Într-o existență în care nu e cunoscut păcatul, posibilitățile lui Dumnezeu în direcția binelui, frumosului, adevărului, sunt nelimitate. Aici, ființa creată, care trăiește în Dumnezeu, nu poate fi decât parte în „proiectul” lui Dumnezeu, oricare ar fi el. („oricare” se înscrie, bineînțeles, în bine, frumos, adevăr. rău, urât, neadevăr sunt legate de existența păcatului).

În dimensiunea în care neprihănirea e „amestecată” cu păcatul, Dumnezeu a dat un răspuns dumnezeiesc la întrebarea cu pricina. Prin susținerea existenței celor răi, de la bătaia inimii, la soare și ploaie necesare vieții (răi precum sunt eu și alți (ne)credincioși ca mine), prin răbdare, prin respectarea hotărârii omului care spune „fac ce vreau cu viața mea”, prin toate cele primite de Sus de cel care nu merită așa ceva, Dumnezeu răspunde: „Te iubesc atât de mult, încât am construit un bolovan pe care nu pot să îl ridic singur”. Cum pot susține că ăsta e răspunsul la întrebare, fără să „fisurez” logica? La baza existenței umane nu stă logica, ci dragostea (indiferent de „înălțime” și rafinament, nu cred că vreunul poate susține că deține toate elementele, asemeni lui Dumnezeu, pentru a putea lupta cu El în logică...). Înțelege doar cel care iubește. Un răspuns de felul ăsta nu e obligatoriu să demonstreze o contradicție existentă în Dumnezeu. Poate însemna, la fel de bine, comportamentul unui Dumnezeu coerent față de o lume care conține în sine o contradicție. Nuanța lui „a putea”, în dreptul căreia se pune problema atotputerniciei, e legata de puterea lui Dumnezeu de a ierta, de a se sacrifica pe Sine, de a alege calea dragostei, nu răzbunarea care ar fi distrus toate ființele răzvrătite.  Poți alege să crezi prima sau a doua variantă. Întrebarea asta nu diferă cu nimic de alte întrebări esențiale: „există Dumnezeu?”, „dacă există Dumnezeu de ce îngăduie suferința?” și multe altele, în care răspunsul e dictat de credință. 

Dar, existența celei de-a doua dimensiuni, e limitată în timp. La sfârșitul vremii, spre fericirea unora și nefericirea altora, Dumnezeu va ridica bolovanul despre care a spus atunci că nu Îl poate ridica. Un argument în susținerea atotputerniciei Lui și a sărmanei mele explicații. 

Poate că există vreun om blocat în întrebarea asta. Dumnezeu nu are probleme cu timpul. Ar putea să explice unei persoane limitate o chestiune complicată, cât timp durează viața acelei persoane, iar la sfârșitul vieții aceasta să moară fără să fi înțeles. Ce întrebare urmează? Cum de a creat Dumnezeu o persoană care nu poate să înțeleagă tot ce înțelege Dumnezeu?  

2 comentarii:

 1. Pana la urma de ce ar fi o problema daca as crede ca Dumnezeu e altfel decat Atotputernic? Ce inseamna la urma urmei ca Dumnezeu e Atotputernic? Intrebarea cu bolovanul suna ca si cum Dumnezeu ar fi un SuperOm mai degrab, iar Atotputernicia Lui e un fel de Super putere. Daca Dumnezeu e altceva atunci si atotputernicia ar trebui sa fie altceva.

  RăspundețiȘtergere
 2. daca ai crede altfel, ar insemna sa nu Il crezi pe Dumnezeu care spune ca e atotputernic... - Geneza, cap.17, vers.1

  intrebarea cu bolovanul e o gluma care poate fi transformata in punct de vedere cu influenta serioasa asupta credintei unui om.

  cred ca atotputernicia e altceva si pentru ca nu prea stim cum e, atunci cand vorbim despre ea, vorbim despre super-oameni. noi privim de aici si discutam despre dincolo. poate ca asta naste incurcaturi.

  multam pentru comentariu, cele bune venite de Sus!

  RăspundețiȘtergere