sâmbătă, 22 octombrie 2011

Duhul care ne călăuzește…Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege. (Epistola către Galateni, cap.5, vers.18)

Iată cea mai clară explicație a expresiei „sub Lege”. Dacă a fi sub Lege ar însemna să te chinui să păzești Legea lui Dumnezeu, textul ar suna cam așa: „dacă sunteți călăuziți de Duhul, nu mai trebuie să păziți Legea”. Și tare bine sună! E doar normal ca Duhul să te călăuzească în gânduri și fapte bune, iar binele nu e „sub Lege” tocmai pentru că Legea e expresia binelui. Nici o faptă cu adevărat bună, nu poate cădea sub incidența Legii. Însă binele pentru a fi făcut bine, are locul și timpul și felul său de a fi adus la îndeplinire, iar acestea ne sunt aduse la cunoștiință de către Dumnezeu prin Duhul. Astfel, textul devine:„dacă sunteți călăuziți de Duhul, în nici un caz nu veți călca Legea, deci nu veți fi acuzați de ea.” Despre cunoașterea corectă a Legii se ocupă același Duh, cel care a fost trimis la noi pentru a ne conduce în tot adevărul. La ce bun însă cunoașterea Legii, când Duhul care ne conduce e însuși Dumnezeu dătătorul acesteia? Poate că lucrurile stau pe dos decât le-am priceput noi până acum. Poate că Legea ne-a fi fost dată pentru recunoașterea duhului sub a cărui călăuzire suntem… Și iacă așa!

4 comentarii:

 1. Parca pe undeva citisem ca legea da cunoasterea...pacatului. De ce as fi avut nevoie de cunoasterea pacatului? La ce imi poate servi cunoasterea pacatului, daca mantuirea e data prin credinta?

  Daca legea ne-a fost data pentru recunoasterea duhului, ar insemna ca ea e superioara duhului, din moment ce ea il confirma (pentru ca in cazul asta recunoasterea e in sensul confirmarii), si atunci de ce ar mai fi nevoie de duhul?

  RăspundețiȘtergere
 2. Legea nu a fost data la cererea omului. presupun ca nici cunoasterea pacatului...

  nu putem vorbi despre superioritate, pentru ca nu putem folosi comparatia. putem vorbi despre complementaritate, in ce priveste planul mantuirii prin credinta. problema apare atunci cand una spune duhul, alta spune legea. e ca si cand Dumnezeu ar vrea neaparat sa ne zapaceasca:)

  o leaca Lege tie si mult Duh mie, ca sa dea bine!

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa parerea mea, intelesul acelei fraze este mai simplu, clar descriptiv al unei indrumari catre oamenii obisnuiti care se cred cumva manati de vreun Duh sa fie atenti sa nu se comporte totusi impotriva legilor tarii unde se afla.

  RăspundețiȘtergere
 4. salutare, Rudolph! Bine ai ajuns pe aici! Corect ce spui, iar tara la care se refera fraza e Imparatia lui Dumnezeu. Crestin apartine si tarii in care locuieste si in acelasi timp Imparatiei lui Dumnezeu. Aici incep sa se incurce lucrurile pentru unii.
  Zile bune, viata faina!

  RăspundețiȘtergere