miercuri, 22 iunie 2011

Ce nu au înțeles zidarii?

    Piatra pe care au lepădat-o zidarii a ajuns să fie pusă în capul unghiului clădirii. (Psalmi 118:22)

    Chiar fiind aleși dintre cei mai pricepuți în ale zidăriei, oamenii nu au înțeles câteva lucruri.
    De pildă, nu au înțeles că ridicarea construcției le-a fost încredințată condiționat. Chiar dacă avea să dureze cât vor avea suflare, chiar dacă își vor sacrifica viețile ridicând piatră după piatră și așezând-o pe locul ei, ceea ce aveau să ridice va fi cu mult peste înțelegerea lor. Ascultarea de adevăratul Constructor avea să fie marea lor probă. Toată știința lor nu ajuta la nimic, dacă aveau să pice această probă.
    Niciuna din pietrele care vor fi puse în această construcție nu avea să fie aleasă de zidari. Ei puteau să hotărască în fața oamenilor, folosirea sau lepădarea pietrelor. Ochiul lor învățat în a vedea bine, ar fi putut greși la fel de bine ca orice ochi neîncercat în a recunoaște materialul folosit. Soarta pietrei a fost hotărâtă mai dinainte de Cel care a chemat la muncă zidarii. De data asta, chiar piatra în dreptul căreia oamenii au spus că va nu poate fi folosită în nici un loc din construcție, a ajuns să fie piatra care face posibilă stabilitatea și unitatea zidurilor.
    Cât de mult ne putem înșela când e vorba de ceilalți? Obșnuim să judecăm oamenii cu ușurința cu care alegem merele din livadă. Cât de des rostim sentințe cu atâta seriozitate de parcă ceea ce spunem ar fi definitiv, irevocabil... Ce ar trebui să învățăm de la zidarii care au învățat prea târziu „zidărie”? Lasă lui Dumnezeu lucrarea lui Dumnezeu. Partea ta e să faci lucrarea lui Dumnezeu pe care a încredințat-o oamenilor. În ce privește hotărârile pe care alții le iau în dreptul tău, lucrurile sunt simple. Piatra din povestea noastră nu a reacționat în nici un fel. A stat mută atunci când a fost adusă înaintea zidarilor. Nu a spus nimic atunci când aceștia și-au spus părerea. Nici nu avea nevoie să facă așa ceva. Dumnezeu știa ce poate și care îi e tăria.  Soarta ei fusese hotărâtă de multă vreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu