sâmbătă, 26 martie 2011

Sărăcia de care ai nevoie

          Drept răspuns, Isus le-a zis: „Duceţi-vă de spuneţi lui Ioan ce auziţi şi ce vedeţi: orbii îşi capătă vederea, şchiopii umblă, leproşii sunt curăţaţi, surzii aud, morţii învie şi săracilor li se propovăduieşte Evanghelia.
(Matei 11:4-5)
   
         S-a întâmplat ca Ioan Botezătorul să aibă una din marile „nedumeriri” ale vieții sale: Isus nu îi transmite nimic, chiar dacă știe că e închis din porunca împăratului și, mai mult, nu se întâmplă ceea ce aștepta Ioan să se întâmple în ce privește desfășurarea lucrării lui Isus pe pământ. În astfel de situație Ioan îi trimite la Isus pe ucenicii săi cu următoarea întrebare: „Tu eşti Acela care are să vină sau să aşteptăm pe altul?” Versetul redat la început e răspunsul dat de Isus la această întrebare.
        Dintre argumentele lui Isus, unul mi-a „sărit” în ochi. În lungul șir de minuni aliniate în răspunsul Lui, vindecarea orbilor, a șchiopilor, a leproșilor, a surzilor, alături de învierea din morți e adăugată și vestirea Evangheliei celor săraci. Ce caută vestirea Evangheliei în drept cu vindecările și cu învierea morților? Să constituie aceasta atât de mare minune?
          Să presupunem că ești unul din cei care au studiat Cartea, au înțeles vestea bună a Evangheliei și ai vrea să spui tuturor ce ai înțeles tu din toată povestea. Ești sigur că ai alege să mergi și să spui ce ai de spus celor săraci?   
         În Israel, lucrurile erau ceva mai complicate. Sărac era echivalent cu nebinecuvântat de Dumnezeu, eventual pedepsit pentru necredință sau păcate ascunse. Cât s-a schimbat mentalitatea în zilele noastre? Ce părere ai despre omul care stă pe marginea drumului și te deranjează cerându-ți orice, oricât? Da, știu, creierul tău a ales să selecteze exact persoanele sănătoase și bune de lucru care nu fac nimic altceva decât să cerșească, apoi indivizii obraznici care te înjură atunci când alegi să nu le dai nimic, mai apoi pe cei cărora le-ai dat și apoi i-ai văzut fumând sau mirosind a băutură și ar mai fi… Ești sigur că ăștia sunt toți? Caută bine, mai sunt și alții pe care i-ai fi putut ajuta.
          Care este comportamentul tău față de cei neînvățați, mirosind urât din nu știu exact ce motiv sau făcând glume proaste în situații în care nu se cerea lucru ăsta? (care o fi situația în care se cere așa ceva?!) Nu e neapărată nevoie ca aceste condiții să lucreze împreună în nenorocirea imaginii vreunei persoane. Ajunge să se manifeste una singură, oricare… La ce atitudine te îndeamnă „civilizația” care s-a acumulat în măduva ta?
Crezi că ți-ar fi mai simplu dacă am vorbi despre oamenii aceia săraci, dar cinstiți și liniștiți, care își văd de viața lor așa simplă cum e ea, care nu cer nimic nimănui, preferând să stea cuminți în foamea, frigul sau bolile lor? Acestia sunt ceva mai ușor de ajutat? Posibil ca răspunsul să fie pozitiv, doar că e mare efortul cerut ca să mergi să cauți și să îi găsești astfel de oameni care nu își strigă sărăcia pe stradă. 
        Cât de simplu i-a fost lui Isus să facă ultima (nu cred că acolo e  o enumerare alcătuită calitativ) dintre minuni? Cât de simplu I-a fost să umble printre pescarii a căror singură școală era cea a apei și a nisipului, printre vameși incorecți și printre femeile desfrânate…? Ei bine, dacă ai sta puțin și ai medita  la acel Isus descris în Evanghelii, răspunsul ar fi altul decât cel la care se așteaptă mulți: i-a fost mult mai simplu decât să umble (neinvitat și nedorit) printre învățații și civilizații lumii de atunci. De ce? Pentru că acele categorii (deloc demne de invidiat) pe care le-am pomenit aici, au un mare avantaj față de toți ceilalți la un loc:  au înțeles că în această viață nu au nimic de dovedit și mai ales nu au nimic cu ce să se laude ca fiind rezultatul înțelepciunii sau sacrificiului lor, că viața e ceva de nedorit și de nesuportat dacă nu se coboară Cineva din Cer ca să o schimbe.
        Evanghelia propovăduită celor săraci? Nici un câștig pentru nimeni! Afară doar de Cel care știe să iubească omul ascuns sub zdrențele ce îl acoperă, indiferent de cât de ieftine sau scumpe ar fi acestea. Pentru El ar fi singurul câștig vrednic de sacrificiu…
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu