miercuri, 9 februarie 2011

Cât timp să mai treacă?

                Isus i-a zis:„Dacă nu vedeţi semne şi minuni, cu nici un chip nu credeţi!” (Evanghelia după Ioan, cap.4, vers.48)

                Prea atenți la așteptările noastre, uităm să fim atenți cu Cel pe care Îl iubim…
               S-a întâmplat într-o zi obișnuită, într-o biserică obișnuită din Alba Iulia. Omul acesta îmbrăcat „neglijent”, mirosind a transpirație, cu privirea obosită și cu trupul obosit, venise și de această dată la biserică. Mie unu mi-e tare drag și de câte ori îl văd, pentru că îl cheamă Crăciun, îi strig de departe:„Ce mai faci, moș Crăciun?” și asta îl face să zâmbească, trădând o bunătate rar întâlnită pe chipul oamenilor. Deși sărac, nu a cerut niciodată nimic de la credincioșii de aici. În ziua aceea s-a întâmplat ca un cerșetor să se oprească la ușa bisericii. Câțiva dintre ai locului l-au cercetat îndelung, pentru a înțelege cu cine au de a face. Omul nostru însă, fără a sta prea mult pe gânduri s-a dus la el și i-a dat o jumătate de franzelă. Gestul lui a fost remarcat de către un tânăr care s-a apropiat zicându-i: „Așa m-am gândit și eu că trebuie să fac, dar știi, eu nu sunt botezat de multă vreme aici, și…” Crăciun, surprins de cuvintele acestea, l-a privit în ochi și i-a replicat scurt: „Cât timp trebuie să treacă de la botezul unui om, pentru  ca acesta să fie în stare să dea o jumătate de pâine unui sărac?!”
                Cât timp… trebuie să treacă pentru ca omul în viața și în fața căruia Dumnezeu a făcut o minune, să creadă că El Este acela pe care Cartea Îl numește Dumnezeu? Cât timp trebuie să treacă pentru ca omul care Îl iubește pe Dumnezeu să înțeleagă dragostea Acestuia pentru oameni?
                Rugăciunea prin care se cere intervenția lui Dumnezeu e cu atât mai arzătoare, cu cât persoana în favoarea căreia se cere această intervenție e mai apropiată, mai iubită de cel care face această cerere. Dacă cea mai arzătoare rugăciune se înalță atunci când cerem ceva pentru noi, cred că avem o problemă serioasă.
                Cât timp trebuie să treacă pentru ca un credincios să înțeleagă că persoana cea mai interesată de rezolvarea problemelor lui, nu e el însuși, ci Dumnezeu? Uneori cererea semnelor și minunilor devine pentru Dumnezeu  un șantaj din partea credincioșilor. Locuitorii Israelului din vremea lui Isus îi cereau des acestuia să intervină printr-o minune, ca să dovedească iar și iar că El e cel care spune că este. Nedovedind-o, lăsa loc unor interpretări…
                Cât timp să mai treacă din viața noastră pentru a înțelege că prin rugăciune nu I se explică lui Dumnezeu în ce constă problema și care e cel mai bun mod de rezolvare a acesteia? Cuvintele din Evanghelia după Ioan, cap.4, vers.48 sunt adresate de Isus unui părinte care venise să ceară vindecarea fiului său grav bolnav.  
                După cât timp de la botez… se va stabili între credincios și Isus o relație „normală”, în care fiecare din cei doi își va avea locul în centrul atenției celuilalt. Cred eu, creștinul începe să trăiască doar din momentul în care marea sa preocupare devine împlinirea planurilor lui Dumnezeu. Atunci se uită pe sine, atunci cunoaște liniștea și nemăsuratul…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu